Zapytanie ofertowe na przygotowanie i wydawanie gorących posiłków w ramach programu „Posiłek w szkole i w domu”

Rajgród, dnia 18.08.2020r.

OPS.341.2.2020

  

Do wszystkich Wykonawców

uczestniczących w zapytaniu ofertowym

 

Zamawiający informuje, że zgodnie pkt. VI ust.8 zapytania ofertowego na przygotowanie i wydawanie gorących posiłków w ramach programu „Posiłek w szkole i w domu” z dnia 06.08.2020r. wycofuje z dniem 18.08.2020r. przedmiotowe zapytanie ofertowe.

Postępowanie na przygotowanie i wydawanie gorących posiłków w ramach programu „Posiłek w szkole i w domu” będzie ogłoszone ponownie.

   

Kierownik

Ośrodka Pomocy Społecznej w Rajgrodzie

Joanna Katarzyna Hader


Załącznik nr 2 do Regulaminu

 

Zapytanie ofertowe na przygotowanie i wydawanie gorących posiłków
w ramach programu „Posiłek w szkole i w domu”
z dnia 06.08.2020r.

 

I. Kierownik Ośrodka Pomocy Społecznej w Rajgrodzie składa zapytanie ofertowe na realizację zadania dot. dożywiania dzieci w szkołach na terenie gminy Rajgród w okresie od 02.09.2020r. do 24.06.2021r w dni nauki szkolnej w systemie stacjonarnym.

Postępowanie nie podlega przepisom ustawy z dnia 29 stycznia 2004r. Prawo zamówień publicznych. (t.j. Dz. U. z 2019 r. poz. 1843 z późn. zm.) ze względu na wartość szacunkową poniżej 750 000 euro.

II. Przedmiot zamówienia:

1. Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i wydawanie gorących posiłków w ramach programu „Posiłek w szkole i w domu”.

Wspólny Słownik Zamówień CPV:

55.52.31.00-3 - Usługi w zakresie posiłków szkolnych

55.52.40.00-9 - Usługi dostarczania posiłków do szkół

 

2. Zamówienie obejmuje: przygotowanie i wydawanie gorących posiłków w ramach programu „Posiłek w szkole i w domu” w okresie: od 2 września 2020r. do 24 czerwca 2021r w dni nauki szkolnej w systemie stacjonarnym.
W zakres zamówienia wchodzi: przygotowanie posiłków, dostarczenie posiłków do miejsca wydawania, wydawanie posiłków, zebranie użytych naczyń, zagospodarowanie resztek pokonsumpcyjnych, sprzątnięcie miejsca wydawania posiłków, umycie naczyń i/lub zebranie jednorazowych pojemników, naczyń i sztućców.

 

3. Miejsce wydawania posiłków:

Zakłada się wydawanie posiłków w następujących placówkach:

  • Zespół Szkolno-Przedszkolny w Rajgrodzie (mieszczący się w budynku na ul. Szkolnej 24 w Rajgrodzie i ul. Stanki 14 w Rajgrodzie oraz Przedszkole przy Zespole Szkolno – Przedszkolnym w Rajgrodzie),
  • Szkoła Podstawowa w Bełdzie,
  • Szkoła Podstawowa w Rydzewie.

Wykonawca będzie przewozić posiłki do szkół terenowych własnym transportem (samochodem dopuszczonym do przewozu żywności decyzją właściwego państwowego inspektora sanitarnego) i we własnych termosach gwarantujących utrzymanie właściwej temperatury posiłków w sposób zgodny z wymaganiami higieniczno-sanitarnym. Wydawać posiłki będzie w pojemnikach jednorazowych dla uczniów szkół terenowych oraz dzieci uczęszczających do Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Rajgrodzie mieszczące się w budynku na ul. Szkolnej 24 w Rajgrodzie.

 

4. Liczba wydawanych posiłków:

Zakłada się wydawanie ok. 180 posiłków dziennie – ok. 117 posiłki w placówkach w mieście Rajgród i ok. 63 posiłki w placówkach w terenie, uwzględniając 185 dni nauki szkolnej daje 33 300 posiłków w ciągu trwania umowy, odpowiednio:

  • 21 645 posiłki w placówkach w mieście Rajgród,
  • 11 655 posiłki w placówkach w terenie.

Szacowana dzienna liczba posiłków w poszczególnych placówkach wynosi:

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Rajgrodzie

117

Szkoła Podstawowa w Bełdzie

30

Szkoła Podstawowa w Rydzewie

33

Liczba rzeczywiście wydanych posiłków będzie wynikać z potrzeb Zamawiającego.

Zakłada się możliwość zmiany założonej ilości posiłków o +/- 20 %.

Wykonawca będzie obciążał Zamawiającego tylko za faktycznie zamówioną i wydaną ilość posiłków.

5. Miejsce przygotowywania posiłków:

  • Zamawiający określa, że miejscem przygotowania posiłków dla szkół są pomieszczenia kuchenne Zespołu Szkolno - Przedszkolnego w Rajgrodzie mieszczące się przy ul. Stanki 14 w Rajgrodzie.

  • Szczegółowe warunki korzystania z pomieszczeń kuchennych i zastawy Zespołu Szkolno - Przedszkolnego w Rajgrodzie zostaną określone w umowie zawartej pomiędzy zainteresowanym Wykonawcą a Dyrektorem Zespołu Szkolno - Przedszkolnego w Rajgrodzie. Z wydzierżawieniem integralnie związane jest  gotowanie, przygotowywanie posiłków w dzierżawionych pomieszczeniach.

Wykonawca będzie  również mógł wykorzystywać wydzierżawione pomieszczenia na potrzeby przygotowania posiłków dla innych uczniów i osób z zewnątrz, płatne na zasadach komercyjnych, przygotowywać imprezy okolicznościowe  z wykorzystaniem stołówki (jadalni), np. chrzty, komunie, stypy itp. (imprezy bez alkoholu), przygotowywanie posiłków na wynos i dostarczanych na imprezy okolicznościowe na zasadzie cateringu.

Wykonawca – przed podpisaniem umowy z Zamawiającym – zobowiązany będzie zawrzeć umowę dzierżawy pomieszczeń kuchennych z Dyrektorem Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Rajgrodzie, a umowę na dzierżawę pomieszczeń kuchennych okazać Zamawiającemu.

Jeżeli Wykonawca zdecyduje się sprzedawać posiłki dla innych uczniów nie objętych niniejszym zamówieniem, będzie zobowiązany przygotować identyczne menu w danym dniu dla osób otrzymujących posiłki na podstawie niniejszego zamówienia, dla pozostałych uczniów oraz  kupujących posiłki na zasadach komercyjnych.

 

6. Założenia dotyczące posiłków:

a) dla uczniów szkół podstawowych:

posiłek oznacza obiad gorący, mający formę: zupy i drugiego dania

  • pełne danie mięsne (tj. ziemniaki lub zamiennie: ziemniaki przetworzone, kasza ,ryż, makaron, surówka lub warzywa gotowane, mięso)- trzy razy w tygodniu,
  • pełne danie rybne (tj. ziemniaki, surówka lub warzywa gotowane, ryba- filet, wyklucza się kotlet mielony rybi )- raz w tygodniu,
  • danie jarskie typu: naleśniki ze śmietaną, kopytka z sosem, pierogi z zasmażką, placki ziemniaczane, racuchy itp.- raz w tygodniu,
  • zupa podawana z ziemniakami, makaronem, ryżem, kaszą - wyklucza się podawanie zupy z pieczywem, bez zawartości ziemniaków, makaronu, ryżu lub kaszy – pięć razy w tygodniu,
  • kompot – pięć razy w tygodniu,
  • owoc - pięć razy w tygodniu.

Ustala się obowiązującą gramaturę posiłków wg norm ustalonych przepisami składających się z:

  • zamiennie: kasza, ryż, makaron, ziemniaki gotowane – 200 g,
  • mięso – 100 g ,
  • ryby -  100  g ,
  • surówka lub warzywa gotowane – 150 g,
  • danie jarskie typu: naleśniki, pierogi, placki ziemniaczane, kopytka, racuchy itp - 300 g,
  • zupa - 300 ml,
  • kompot- 200 ml.
  • owoc – min. 100 g.

b) dla dzieci uczęszczających do przedszkola w ZS-P w Rajgrodzie:

posiłek oznacza obiad gorący, mający formę: zupy i drugiego dania , składający się z:

  • pełne danie mięsne(tj. ziemniaki lub zamiennie kasza ryż, makaron, surówka lub warzywa gotowane, mięso)-   trzy razy w tygodniu ,
  • pełne danie rybne (tj. ziemniaki, surówka lub warzywa gotowane, ryba -filet, wyklucza się kotlet mielony rybi )- jeden raz w tygodniu ,
  • danie jarskie (typu: naleśniki, pierogi itp.) jeden raz w tygodniu,  
  • kompot – pięć razy w tygodniu,
  • zupa - pięć razy w tygodniu,
  • owoc – pięć razy w tygodniu.

     Ustala się obowiązującą gramaturę posiłków składających się z:

  • zupa – 250 gml
  • zamiennie: kasza, ryż, makaron, ziemniaki gotowane – 150 g,
  • mięso – 70 g
  • ryby – 60 g,
  • surówka lub warzywa gotowane – 120 g
  • danie jarskie, typu: naleśniki, pierogi, placki ziemniaczane, racuchy itp. – 200 g
  • kompot – 200 ml.
  • owoc – 100 g

 

7. Przygotowywanie posiłków:

- powinno być zgodne z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( Dz.U. z 2019r. poz. 1252 z póź. zm.), Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. z 2016 r. poz.  1154 )  oraz późniejszych przepisów prawa, obowiązujących po dacie podpisania umowy, zaleceniami Głównego Inspektora Sanitarnego (zaleca się wykorzystywać świeże warzywa sezonowe, w dalszej kolejności warzywa mrożone, unikać warzyw konserwowych oraz produktów typu instant) oraz wytycznych  przeciwepidemicznych Głównego Inspektora Sanitarnego dla funkcjonowania gastronomii w trakcie epidemii SARS-CoV-2 .

Ustala się, że:

- posiłki i półprodukty będą przygotowywane  w dniu wydawania,

- temperatura posiłków min. 65°C (nie dotyczy surówek),

- posiłki będą wydawane z użyciem zastawy stołowej Zamawiającego w następujących placówkach:

  • Szkoła Podstawowa Zespołu Szkolno - Przedszkolnego w Rajgrodzie ul. Stanki 14 w Rajgrodzie),
  • Przedszkole w Zespole Szkolno - Przedszkolnym w Rajgrodzie;

- posiłki wydawane z użyciem jednorazowych naczyń/pojemnikach i sztućców w następujących placówkach:

  • Szkoła Podstawowa w Bełdzie,
  • Szkoła Podstawowa w Rydzewie.
  • Zespół Szklono - Przedszkolny w Rajgrodzie ul. Szkolna 24

- Wykonawca uzgodni w formie pisemnej z dyrektorami szkół godzinę dostawy i wydawania posiłków,

- posiłki do przedszkola w ZS-P w Rajgrodzie należy dostarczyć w termosach i wydawać z użyciem zastawy stołowej,

- posiłki zostaną  dowiezione do miejsc wydania nie wcześnie niż 1 godzinę przed ich wydaniem,

- dowóz winien być realizowany zgodnie z warunkami przewozu żywności, a posiłki wydawane przez osoby posiadające stosowne uprawnienia (badania),

- Wykonawca ponosi odpowiedzialność za jakość posiłku, temperaturę w chwili podania oraz jego walory smakowe i estetyczne,

- Wykonawca uzgodni w formie pisemnej z dyrektorami szkół na kiedy ustalono  w danej szkole dodatkowe dni wolne (zgodne z rozporządzeniem w sprawie organizacji roku szkolnego dni dyrektorskie)  i zapewni posiłek szkołom, które w danym dniu pracują, nawet jeśli pozostałe szkoły w tym dniu nie prowadzą zajęć,

- Wykonawca co dwa tygodnie przedstawiać będzie Zamawiającemu menu obowiązujące przez najbliższe dwa tygodnie, w terminie na co najmniej 7 dni przed początkiem okresu objętego menu.

- wartość odżywcza i kaloryczność posiłków powinna być  zgodna z normami i zasadami prawidłowego żywienia określonymi przez Instytut Żywności i Żywienia w sprawie norm wyżywienia i żywienia, jakie obowiązują w zakładach żywienia zbiorowego oraz jakości zdrowotnej żywności.

- Zamawiający nie dopuszcza, aby w ciągu tygodnia nastąpiła powtarzalność tej samej potrawy.

- Zamawiający wyklucza używanie pojemników zawierających bis fenol A

- Wykonawca odpowiedzialny będzie za pobranie i przechowywanie próbek żywieniowych oraz sporządzanie dokumentacji towarzyszącej aby możliwe było dokonanie przez nadzór sanitarny pełnej oceny żywienia w tym oceny wartości odżywczych i kalorycznych (np. zawartość tłuszczów, cukrów, witamin itp.) oraz określeniu rodzaju techniki przygotowania potraw (np. smażenie, gotowanie).

- Wykonawca ponosi koszty związane z zagospodarowaniem resztek pokonsumpcyjnych i zużytych jednorazowych pojemników, naczyń i sztućców.

 

8. Zamawiający nie przewiduje możliwości składania ofert częściowych.

9. Zamawiający nie przewiduje możliwości składania ofert wariantowych.

10. Zamawiający będzie mógł zgłaszać swoje uwagi odnośnie realizacji przedmiotu zamówienia w szczególności: urozmaicenia posiłków na postawie przedstawionych jadłospisów, a wykonawca jest zobowiązany je uwzględnić.

11. Zamawiający zastrzega sobie prawo kontroli właściwego doboru i jakości posiłków.

12. Zamawiający zastrzega, że:

- liczba uczniów korzystających z posiłków może być w każdym miesiącu inna, w zależności od liczby zgłoszeń;

- liczba dzieci zadeklarowanych na dany miesiąc może ulec zmianie w sytuacjach, gdy Zamawiający nie mógł przewidzieć np. choroby dziecka, rezygnacji z posiłku.

III. Zamawiający nie dopuszcza zmiany ceny posiłku w trakcie trwania umowy.

IV. Wymagania związane z wykonywaniem usługi.

- Wykonawca winien posiadać uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, posiadać niezbędną wiedzę i doświadczenie oraz potencjał techniczny, a także dysponować osobami posiadającymi wymagane przepisami prawa uprawnienia i zaświadczenia  oraz znajdować się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej prawidłowe wykonanie zamówienia, co zostanie potwierdzone załączonym do oferty załącznikiem nr 3.

- Wykonawca zobowiązany jest dysponować minimum jednym środkiem transportu przeznaczonym do przewozu przygotowanych posiłków zgodnie z obowiązującymi przepisami o dopuszczeniu pojazdu do przewozu żywności przez Państwowego Inspektora Sanitarnego.

 

V. Kryterium wyboru najkorzystniejszej oferty

Przy wyborze ofert Zamawiający kierować się będzie jedynym kryteriami: cena ofertowa za wykonanie zamówienia =100 %.

Cenę należy wyliczyć na podstawie iloczynu ceny jednostkowej i zakładanej liczby posiłków w zależności miejsca ich wydawania oraz obowiązującej stawki podatku VAT. 

Placówki w mieście Rajgród :   … zł brutto za 1 posiłek x  21 645  posiłki + Placówki terenowe: … zł brutto za 1 posiłek x  11 655  posiłki    = … zł brutto

 

Ogólna punktacja przyznawana Wykonawcom  będzie wyliczona wg. wzoru:

Liczba punktów =

cena oferty najtańszej brutto

x 100pkt       

 

 

cena oferty badanej brutto

  • Za najkorzystniejszą ofertę zostanie uznana ta oferta ważna, która uzyska największą liczbę punktów.
  • Jeżeli cena zamówienia będzie budziła zastrzeżenia (rażąco niska cena), zamawiający będzie mógł wezwać wykonawcę do złożenia wyjaśnień. Zamawiający odrzuca ofertę wykonawcy, który nie udzielił wyjaśnień lub jeżeli dokonana ocena wyjaśnień wraz złożonymi dowodami potwierdza, że oferta zawiera rażąco niską cenę lub koszt w stosunku do przedmiotu zamówienia.

 

VI. Termin i miejsce składania ofert

  1.  Oferty (załącznik nr 1) wraz z podpisanym oświadczeniem (załącznik nr2), wykazem usług (załącznik nr 4) i wzorem umowy (załącznik nr 3) należy składać osobiście lub za pośrednictwem poczty do 18 sierpnia  2020r. do godziny 1000 w siedzibie Ośrodka Pomocy Społecznej w Rajgrodzie    pokój  nr 1 w zamkniętej kopercie z dopiskiem „Oferta na dożywianie dzieci”. Liczy się data i godzina wpływu oferty do Zamawiającego. Oferty złożone po terminie nie będą rozpatrywane.
  2. Oferty zostaną otwarte w siedzibie Zamawiającego – w Ośrodku Pomocy Społecznej w Rajgrodzie w gabinecie kierownika w dniu 18 sierpnia 2020r. o godzinie 1015.
  3. Oferta powinna zawierać datę sporządzenia.
  4. Zawierać adres lub siedzibę oferenta, numer telefonu, numer NIP.
  5. Być podpisana czytelnie przez Wykonawcę, bądź osobę upoważnioną do zawierania umów w Jego imieniu.
  6. Zawierać wypełnione prawidłowo załączniki.
  7. Do prowadzenia postępowania nie przysługują wykonawcom środki ochrony prawnej określone w przepisach prawo zamówień publicznych tj. protest, odwołanie, skarga.
  8. Zamawiający zastrzega sobie prawo odstąpienia bądź wycofania niniejszego zapytania ofertowego bez podania przyczyn.
  9. Zamawiający przewiduje podpisanie umowy w miejscu i terminie wskazanym przez Zamawiającego z Wykonawcą, który przedstawi najkorzystniejszą ofertę.
  10. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wykonawcy, którzy w okresie ostatnich trzech lat wykonali co najmniej jedną usługę polegającą na przygotowaniu posiłków do szkół, obejmująca co najmniej okres jednego roku szkolnego i średnią miesięczną liczbę posiłków minimum 100.
  11. Wyklucza się wykonawców, którzy w latach ubiegłych dopuścili się uchybień w realizacji zamówienia lub wykazali się nieterminowością i nierzetelnością w czynnościach związanych z realizacją usług polegających na przygotowaniu i dostarczaniu posiłków na rzecz Ośrodka Pomocy Społecznej w Rajgrodzie i innych zamawiających, co Ośrodek Pomocy Społecznej w Rajgrodzie jest w stanie wykazać za pomocą dowolnych środków.
  12. Zamawiający zastrzega sobie prawo wykluczenia wykonawców, z którymi w ostatnich pięciu latach dowolny Zamawiający odstąpił bądź rozwiązał umowę z powodu nierzetelnego wykonania zlecenia, co Ośrodek Pomocy Społecznej w Rajgrodzie jest w stanie wykazać za pomocą dowolnych środków.

 

Załączniki:

  1. Formularz ofertowy
  2. Oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu
  3. Wzór umowy
  4. Wykaz usług oraz dokumenty potwierdzające należyte wykonanie.

 

 

 

Kierownik

Ośrodka Pomocy Społecznej w Rajgrodzie

Joanna Katarzyna Hader

Metryka strony

Udostępniający: Urząd Miejski w Rajgrodzie

Wytwarzający/odpowiadający: Kierownik Ośrodka Pomocy Społecznej w Rajgrodzie Joanna Katarzyna Hader

Data wytworzenia: 2020-08-06

Wprowadzający: Piotr Hubert Matysiewicz

Data modyfikacji: 2020-08-18

Opublikował: Piotr Hubert Matysiewicz

Data publikacji: 2020-08-06