Ubój zwierząt w gospodarstwie na potrzeby własne
Ubój zwierząt w gospodarstwie na potrzeby własne
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 19.11.2010 r.w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa na użytek własny (Dz. U. 2010.207.1370), ubój zwierząt w gospodarstwie na potrzeby własne jest dopuszczalny po spełnieniu określonych wymogów, w szczególności:- Na potrzeby własne można ubić drób, zajęczaki oraz świnie, cielęta do 6 miesiąca życia oraz owce i kozy.
- Zamiar przeprowadzenia uboju należy zgłosić do Powiatowego Lekarza Weterynarii na co najmniej 24 godziny przed planowanym ubojem (nie dotyczy drobiu i zajęczaków). Ubój świń może być zgłaszany telefonicznie, natomiast ubój owiec, kóz i cieląt obowiązkowo należy zgłosić na piśmie na adres:
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Grajewie
ul. Konopska 64, 19-200 Grajewo
tel./faks: 86 272 39 58 - Ubojowi można poddać tylko zwierzęta zdrowe, nie podlegające ograniczeniom wynikającym ze zwalczania chorób zakaźnych, po upływie okresów karencji po stosowaniu środków leczniczych, a także przy zachowaniu przepisów dotyczących humanitarnego uboju oraz przepisów o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt.
- Uboju może dokonać osoba przyuczona do wykonywania uboju zwierząt po pozbawieniu zwierzęcia świadomości.
- Uboju nie wolno wykonywać w obecności dzieci.
- Przy uboju świń i nutrii obowiązuje bezwzględny obowiązek badania w kierunku włośni.
- Przy uboju owiec, kóz i cieląt do 6 m-ca życia obowiązuje nakaz zagospodarowania na własny koszt ubocznych produktów (odpadów) szczególnego ryzyka (SRM) poprzez przekazanie ich do uprawnionego zakładu utylizacyjnego za pokwitowaniem odbioru.
- Podmiot prowadzący gospodarstwo, w którym dokonywany jest ubój zwierząt pochodzących z innych gospodarstw, prowadzi ewidencję przeprowadzonych przez niego ubojów oraz przechowuje ją przez okres trzech lat od daty dokonania uboju danego zwierzęcia. Szczegóły określa ww. rozporządzenie.
- Posiadacz zwierzęcia ma obowiązek zgłoszenia faktu dokonania uboju na potrzeby własne w ARiMR w ciągu 30 dni po uboju w przypadku świń oraz w przypadku 7 dni po uboju w przypadku owiec, kóz i cieląt.
- Mięso pozyskane na potrzeby własne nie może być wprowadzone do obrotu (nie może być odsprzedane), może służyć do spożycia i przerobienia na potrzeby własne.
Podstawa prawna: Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 19.11.2010 r.w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa na użytek własny (Dz. U. 2010.207.1370)
Metryka strony