Poprawione zapytanie ofertowe na przygotowanie i wydawanie gorących posiłków w ramach programu „Pomoc państwa w zakresie dożywiania” z dnia 04.08.2017r.

Załącznik nr 2 do Regulaminu

 

Poprawione zapytanie ofertowe na przygotowanie i wydawanie gorących posiłków
w ramach programu „Pomoc państwa w zakresie dożywiania”.
z dnia 04.08.2017r.

 

  1. Kierownik Ośrodka Pomocy Społecznej w Rajgrodzie składa zapytanie ofertowe na realizację zadania dot. dożywiania dzieci w szkołach na terenie gminy Rajgród w okresie od 04.09.2016r. do 22.06.2018 r.

Postępowanie nie podlega przepisom ustawy z dnia 29 stycznia 2004r. Prawo zamówień publicznych. (t.j. Dz. U. z 2015 r. poz. 2164 z późn. zm.) ze względu na wartość szacunkową poniżej 750 000 euro.

    II. Przedmiot zamówienia:

1.     Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie wydawanie gorących posiłków w ramach programu „Pomoc państwa w zakresie dożywiania”.

Wspólny Słownik Zamówień CPV:

55.52.31.00-3 - Usługi w zakresie posiłków szkolnych

55.52.40.00-9 - Usługi dostarczania posiłków do szkół

2.      Zamówienie obejmuje: przygotowanie i wydawanie gorących posiłków w ramach programu „Pomoc państwa w zakresie dożywiania” w okresie: od 4 września 2017 r. do 22 czerwca 2018 r. W zakres zamówienia wchodzi: przygotowanie posiłków, dostarczenie posiłków do miejsca wydawania, wydawanie posiłków, zebranie użytych naczyń, zagospodarowanie resztek pokonsumpcyjnych, sprzątnięcie miejsca wydawania posiłków, umycie naczyń i/lub zebranie jednorazowych pojemników, naczyń i sztućców.

3.      Miejsce wydawania posiłków:

Zakłada się wydawanie posiłków w następujących placówkach:

  • Zespół Szkolno-Przedszkolny w Rajgrodzie (mieszczący się w budynku na ul. Szkolnej 24 w Rajgrodzie i ul. Stanki 2 w Rajgrodzie),
  • Przedszkole w Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Rajgrodzie,
  • Szkoła Podstawowa w Bełdzie,
  • Szkoła Podstawowa w Woźnejwsi z siedzibą w Karczewie,
  • Szkoła Podstawowa w Mieczach,
  • Szkoła Podstawowa w Rydzewie.

Wykonawca będzie przewozić posiłki do szkół terenowych własnym transportem (samochodem dopuszczonym do przewozu żywności decyzją właściwego państwowego inspektora sanitarnego) i we własnych termosach gwarantujących utrzymanie właściwej temperatury posiłków w sposób zgodny z wymaganiami higieniczno-sanitarnym. Wydawać posiłki będzie w pojemnikach jednorazowych dla uczniów szkół terenowych.

 

  1. Liczba wydawanych posiłków:

Zakłada się wydawanie ok. 284 posiłków dziennie – ok. 160 posiłki w placówkach w mieście Rajgród i ok. 124 posiłki w placówkach w terenie, uwzględniając 182 dni nauki szkolnej daje 51 688 posiłki w ciągu trwania umowy, odpowiednio:

  • 29 120 posiłków w placówkach w mieście Rajgród,
  • 22 568 posiłki w placówkach w terenie.

Szacowana dzienna liczba posiłków w poszczególnych placówkach wynosi:

 

 

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Rajgrodzie

160

Szkoła Podstawowa w Bełdzie

44

Szkoła Podstawowa w Woźnejwsi z siedziba w Karczewie

33

Szkoła Podstawowa w Mieczach

18

Szkoła Podstawowa w Rydzewie

29

Liczba rzeczywiście wydanych posiłków będzie wynikać z potrzeb Zamawiającego.

Zakłada się możliwość zmiany założonej ilości posiłków o +/- 20 %.

Wykonawca będzie obciążał Zamawiającego tylko za faktycznie zamówioną i wydaną ilość posiłków.

5.      Miejsce przygotowywania posiłków:

  1. Zamawiający określa, że miejscem przygotowania posiłków dla szkół są pomieszczenia kuchenne Zespołu Szkolno Przedszkolnego w Rajgrodzie mieszczące się przy ul. Stanki 2 w Rajgrodzie.
  2. Szczegółowe warunki korzystania z pomieszczeń kuchennych i zastawy stołowej Zespołu Szkolno – Przedszkolnego w Rajgrodzie zostaną określone w umowie zawartej  pomiędzy zainteresowanym Wykonawcą a Dyrektorem szkoły. Z wydzierżawieniem integralnie związane jest gotowanie, przygotowywanie posiłków w dzierżawionych pomieszczeniach.

Wykonawca będzie również mógł wykorzystywać wydzierżawione pomieszczenia na potrzeby przygotowania posiłków dla innych uczniów i osób z zewnątrz, płatne na zasadach komercyjnych, przygotowywać imprezy okolicznościowe  z wykorzystaniem stołówki (jadalni), np. chrzty, komunie, stypy itp. (imprezy bez alkoholu), przygotowywanie posiłków na wynos i dostarczanych na imprezy okolicznościowe na zasadzie cateringu.

     c. Wykonawca – przed podpisaniem umowy z Zamawiającym – zobowiązany będzie zawrzeć umowę dzierżawy(okazać zamawiającemu) pomieszczeń kuchennych z Dyrektorem Szkoły dzierżawionych pomieszczeń kuchennych.

 Jeżeli Wykonawca zdecyduje się  sprzedawać posiłki dla innych osób  nie objętych niniejszym zamówieniem, będzie zobowiązany przygotować identyczne menu w danym dniu dla osób otrzymujących posiłki na podstawie niniejszego zamówienia, dla pozostałych uczniów oraz  kupujących posiłki na zasadach komercyjnych.

6.      Założenia dotyczące posiłków:

a) dla uczniów szkół podstawowych:

posiłek oznacza obiad gorący, mający formę: drugiego dania lub zupy z wkładką mięsną:

  • pełne danie mięsne (tj. ziemniaki lub zamiennie: ziemniaki przetworzone, kasza ,ryż, makaron, surówka lub warzywa gotowane, mięso)- dwa razy w tygodniu poniedziałek, środa,
  • pełne danie rybne (tj. ziemniaki, surówka lub warzywa gotowane, ryba- filet, wyklucza się kotlet mielony rybi )- raz w tygodniu, tj. piątek
  • danie jarskie typu: naleśniki ze śmietaną, kopytka z sosem, pierogi z zasmażką , placki ziemniaczane, racuchy itp.-  raz w tygodniu t wtorek
  • zupa z wkładką mięsną podawana z ziemniakami, makaronem, ryżem, kaszą - raz w tygodniu, tj. czwartek; wkładka mięsna – wyklucza się  wyrób wędliniarskich; wyklucza się podawanie zupy z pieczywem, bez zawartości ziemniaków, makaronu, ryżu lub kaszy
  • kompot – pięć razy w tygodniu,
  • owoc - pięć razy w tygodniu.

Ustala się obowiązującą gramaturę posiłków wg norm ustalonych przepisami składających się z:

  • zamiennie: kasza, ryż, makaron, ziemniaki gotowane – 200 g,
  • mięso – 100 g ,
  • ryby -  100  g ,
  • surówka lub warzywa gotowane – 150 g,
  • danie jarskie typu: naleśniki, pierogi, placki ziemniaczane, kopytka, racuchy itp - 300 g,
  • zupa z wkładką mięsną- 450 ml, wkładka – min.50 g mięsa
  • kompot- 200 ml.
  • owoc – min. 100 g

a) dla dzieci uczęszczających do przedszkola w ZS-P w Rajgrodzie:

posiłek oznacza obiad gorący, mający formę: zupy i drugiego dania , składający się z:

  • pełne danie mięsne(tj. ziemniaki lub zamiennie kasza ryż, makaron, surówka lub warzywa gotowane, mięso)-   trzy razy w tygodniu poniedziałek, środa,  czwartek,
  • pełne danie rybne (tj. ziemniaki, surówka lub warzywa gotowane, ryba -filet, wyklucza się kotlet mielony rybi )- jeden raz w tygodniu piątek ,
  • danie jarskie (typu: naleśniki, pierogi itp.) jeden raz w tygodniu wtorek,
  • kompot – pięć razy w tygodniu,
  • zupa - pięć razy w tygodniu,
  • owoc – pięć razy w tygodniu.

Ustala się obowiązującą gramaturę posiłków składających się z:

  • zupa – 250 g
  • zamiennie: kasza, ryż, makaron, ziemniaki gotowane – 150 g,
  • mięso – 70 g
  • ryby – 60 g,
  • surówka lub warzywa gotowane – 120 g
  • danie jarskie, typu: naleśniki, pierogi, placki ziemniaczane, racuchy itp. – 200 g
  • kompot – 200 ml.
  • owoc – 100 g

b) przygotowywanie posiłków:

- powinno być zgodne z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( Dz.U. z 2010 r. Nr 136,poz. 914 z póź. zm.), Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. z 2016 r. poz.  1154 )  oraz późniejszych przepisów prawa, obowiązujących po dacie podpisania umowy, zaleceniami Głównego Inspektora Sanitarnego (zaleca się wykorzystywać świeże warzywa sezonowe, w dalszej kolejności warzywa mrożone, unikać warzyw konserwowych oraz produktów typu instant). Posiłki wykonawca będzie wykonywać o rzetelnej wadze, odpowiednim poziomie odżywczym oraz energetycznym.

Ustala się , że:

- posiłki i półprodukty będą przygotowywane w dniu wydawania,

- temperatura posiłków min. 65°C (nie dotyczy surówek),

- posiłki będą wydawane z użyciem zastawy stołowej Zamawiającego w następujących   placówkach:

Szkoła Podstawowa w ZSP w Rajgrodzie (budynek na ul. Szkolnej 24 w Rajgrodzie i ul. Stanki 2 w Rajgrodzie), Przedszkole w ZSP w Rajgrodzie.

c) posiłki wydawane z użyciem jednorazowych naczyń/pojemnikach i sztućców w następujących placówkach:

  • Szkoła Podstawowa w Bełdzie,
  • Szkoła Podstawowa w Woźnejwsi z siedziba w Karczewie,
  • Szkoła Podstawowa w Mieczach,
  • Szkoła Podstawowa w Rydzewie.

 Wykonawca uzgodni w formie pisemnej z dyrektorami  szkół godzinę dostawy i wydawania posiłków,

  1. posiłki do ZS-P  w Rajgrodzie ( przedszkola w Rajgrodzie i Szkoły Podstawowej ul. Szkolna 24 w Rajgrodzie)  należy dostarczyć w termosach
    i wydawać z użyciem zastawy stołowej,
  2. posiłki zostaną  dowiezione do miejsc wydania nie wcześnie niż 1 godzinę przed w Rajgrodzie ich wydaniem,
  3. dowóz winien być realizowany zgodnie z warunkami przewozu żywności, a posiłki wydawane przez osoby posiadające stosowne uprawnienia (badania),
  4. Wykonawca ponosi odpowiedzialność za jakość posiłku, temperaturę w chwili podania oraz jego walory smakowe i estetyczne,
  5. Wykonawca uzgodni w formie pisemnej z dyrektorami szkół na kiedy ustalono w danej szkole dodatkowe dni wolne ( zgodne z rozporządzeniem w sprawie organizacji roku szkolnego dni dyrektorskie)  i zapewni posiłek szkołom, które w danym dniu pracują, nawet jeśli pozostałe szkoły w tym dniu nie prowadzą zajęć,
  6. Wykonawca co dwa tygodnie przedstawiać będzie Zamawiającemu menu obowiązujące przez najbliższe dwa tygodnie, w terminie na co najmniej 7 dni przed początkiem okresu objętego menu.
  7. kaloryczność posiłków powinna być zgodna z normami i zasadami prawidłowego żywienia określonymi przez Instytut Żywności i Żywienia w sprawie norm wyżywienia i żywienia, jakie obowiązują w zakładach żywienia zbiorowego oraz jakości zdrowotnej żywności.
  8. Zamawiający nie dopuszcza, aby w ciągu tygodnia nastąpiła powtarzalność tej samej potrawy.
  9. Zamawiający wyklucza używanie pojemników zawierających bis fenol A

7.      Wykonawca ponosi koszty związane z zagospodarowaniem resztek pokonsumpcyjnych i zużytych jednorazowych pojemników, naczyń i sztućców.

8.      Zamawiający nie przewiduje możliwości składania ofert częściowych.

9.      Zamawiający nie przewiduje możliwości składania ofert wariantowych.

10.  Zamawiający będzie mógł zgłaszać swoje uwagi odnośnie realizacji przedmiotu zamówienia w szczególności: urozmaicenia posiłków na postawie przedstawionych jadłospisów, a wykonawca jest zobowiązany je uwzględnić.

11.  Zamawiający zastrzega sobie prawo kontroli właściwego doboru i jakości posiłków.

12.  Zamawiający zastrzega, że:

-  liczba uczniów korzystających z posiłków może być w każdym miesiącu inna, w zależności od liczby zgłoszeń;

- liczba dzieci zadeklarowanych na dany miesiąc może ulec zmianie w sytuacjach, gdy Zamawiający nie mógł przewidzieć np. choroby dziecka, rezygnacji z posiłku. 

II. Zamawiający nie dopuszcza zmiany ceny posiłku w trakcie trwania umowy,

III. Wymagania związane z wykonywaniem usługi.

- Wykonawca winien posiadać uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, posiadać niezbędną wiedzę i doświadczenie oraz potencjał techniczny, a także dysponować osobami posiadającymi wymagane przepisami prawa uprawnienia i zaświadczenia  oraz znajdować się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej prawidłowe wykonanie zamówienia, co zostanie potwierdzone załączonym do oferty załącznikiem nr 3.

- Wykonawca zobowiązany jest dysponować minimum jednym środkiem transportu przeznaczonym do przewozu przygotowanych posiłków zgodnie z obowiązującymi przepisami o dopuszczeniu pojazdu do przewozu żywności przez Państwowego Inspektora Sanitarnego.

 

IV. Kryterium wyboru najkorzystniejszej oferty

Przy wyborze ofert Zamawiający kierować się będzie jedynym kryteriami:

a) cena ofertowa za wykonanie zamówienia , cenę należy wyliczyć na podstawie iloczynu ceny jednostkowej i zakładanej liczby posiłków w zależności miejsca ich wydawania oraz obowiązującej stawki podatku VAT.

Placówki w mieście Rajgród :   …zł brutto za 1 posiłek x 29 120  posiłki + Placówki terenowe:… zł brutto za  1 posiłek x 22 568  posiłki    = … zł brutto

 

Punktacja  przyznawana Wykonawcom  będzie wyliczona wg. wzoru: Liczba punktów =

Liczba punktów =  

cena oferty najtańszej brutto

x 100pkt      

 

cena oferty badanej brutto

  • Za najkorzystniejszą ofertę zostanie uznana ta oferta ważna, która uzyska największą liczbę punktów.
  • Jeżeli cena zamówienia będzie budziła zastrzeżenia (rażąco niska cena), zamawiający będzie mógł wezwać wykonawcę do złożenia wyjaśnień. Zamawiający odrzuca ofertę wykonawcy, który nie udzielił wyjaśnień lub jeżeli dokonana ocena wyjaśnień wraz złożonymi dowodami potwierdza, że oferta zawiera rażąco niską cenę lub koszt w stosunku do przedmiotu zamówienia.

 

VI. Termin i miejsce składania ofert

  1.  Oferty (załącznik nr 1) wraz z podpisanym oświadczeniem (załącznik nr2), wykazem usług (załącznik nr 4) i wzorem umowy (załącznik nr 3) należy składać osobiście lub za pośrednictwem poczty do 11 sierpnia  2017 r. do godziny 1000 w siedzibie Ośrodka Pomocy Społecznej w Rajgrodzie    pokój  nr 1 w zamkniętej kopercie z dopiskiem „Oferta na dożywianie dzieci”. Liczy się data i godzina wpływu oferty do Zamawiającego. Oferty złożone po terminie nie będą rozpatrywane.
  2. Oferty zostaną otwarte w siedzibie Zamawiającego – w Ośrodku Pomocy Społecznej w Rajgrodzie w gabinecie kierownika w dniu 11  sierpnia 2017 r. o godzinie 1015.
  3. Oferta powinna zawierać datę sporządzenia.
  4. Zawierać adres lub siedzibę oferenta, numer telefonu, numer NIP.
  5. Być podpisana czytelnie przez Wykonawcę, bądź osobę upoważnioną do zawierania umów w Jego imieniu.
  6. Zawierać wypełnione prawidłowo załączniki.
  7. Do prowadzenia postępowania nie przysługują wykonawcom środki ochrony prawnej określone w przepisach prawo zamówień publicznych tj. protest, odwołanie, skarga.
  8. Zamawiający zastrzega sobie prawo unieważnienia niniejszego zapytania ofertowego bez podania przyczyn.
  9. Zamawiający przewiduje podpisanie umowy w miejscu i terminie wskazanym przez Zamawiającego z Wykonawcą, który przedstawi najkorzystniejszą ofertę.
  10. O udzielenia zamówienia mogą ubiegać się wykonawcy, którzy w okresie ostatnich trzech lat wykonali co najmniej jedną usługę polegającą na przygotowaniu posiłków do szkół, obejmująca co najmniej okres jednego roku szkolnego i średnią miesięczną liczbę posiłków minimum 100.
  11. Wyklucza się wykonawców, którzy w latach ubiegłych dopuścili się uchybień w realizacji zamówienia lub wykazali się nieterminowością i nierzetelnością w czynnościach związanych z realizacją usług polegających na przygotowaniu i dostarczaniu posiłków na rzecz Ośrodka Pomocy Społecznej w Rajgrodzie i innych zamawiających, co Ośrodek Pomocy Społecznej w Rajgrodzie jest w stanie wykazać za pomocą dowolnych środków.
  12. Zamawiający zastrzega sobie prawo wykluczenia wykonawców, z którymi w ostatnich pięciu latach dowolny Zamawiający odstąpił bądź rozwiązał umowę z powodu nierzetelnego wykonania zlecenia, co Ośrodek Pomocy Społecznej w Rajgrodzie jest w stanie wykazać za pomocą dowolnych środków.

 

                                                                                 

Kierownik

Ośrodka Pomocy Społecznej

Joanna Katarzyna Hader

 

 

Załączniki:

  1. Formularz ofertowy
  2. Oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu
  3. Wzór umowy
  4. Wykaz usług oraz dokumenty potwierdzające należyte wykonanie.

Metryka strony

Udostępniający: Urząd Miejski w Rajgrodzie

Wytwarzający/odpowiadający: Kierownik Ośrodka Pomocy Społecznej w Rajgrodzie Joanna Katarzyna Hader

Data wytworzenia: 2017-08-04

Wprowadzający: Piotr Hubert Matysiewicz

Data modyfikacji: 2017-08-04

Opublikował: Piotr Hubert Matysiewicz

Data publikacji: 2017-08-04